Tószegen a főút mellett korlátot telepítettek a gyalogosok és kerékpárosok védelmére

Megosztás

Tószegen jelentős szakaszon védőkorlátot telepítettek a gyalogosok és a kerékpáros védelme érdekében a forgalmas főút mellett. A fejlesztésről érdeklődésünkre dr. Gyuricza Miklós polgármester árult el részleteket.

Tószegen az iskolától Szolnok irányába korlátsort építettek ki a főút mellett.

Ezzel kapcsolatban érdeklődtünk dr. Gyuricza Miklós polgármestertől, hogy:

  • miért volt szükség a korlátsorra,
  • a jelenleg kiépített hosszban terjed a korlát vagy épül még tovább és ha igen, meddig,
  • nem gondolják-e, hogy túl közel van a főúthoz a korlát,
  • ellátják-e fényvisszaverővel a korlátokat, hogy sötétben is láthatók legyenek,
  • mennyibe került ez a fejlesztés?

Mint azt a polgármester érdeklődésünkre elmondta, a korlát balesetmegelőzési céllal készül.

A település első embere hozzátette, hosszú évek óta vissza-visszatérő lakossági kérésként merült fel a korlát megépítésének igénye, mert a 4625-ös út pályateste nagyon közel van azon a szakaszon a járdához/kerékpárúthoz. Ezért az iskolába járó gyermekek akár gyalog, akár kerékpárral könnyen “kiszaladhatnak” egy autó elé az úttestre.Néhány évvel ezelőtt egy új, osztatlan gyalogos és kerékpárutat is kiépítettek az iskola előtti szakaszon, mely beruházás még aktuálisabbá tette a védőkorlát kérdését.
A védőkorláttal kapcsolatban többször egyeztettek a közútkezelővel is az elmúlt években, s most végre sikerült beszereznünk az engedélyüket a korlát kihelyezéséhez.

A védőkorlát az útügyi szabványoknak megfelelően kerül kiépítésre, mely szabvány értelmében a kerékpáros védőkorlát magassága nem lehet kevesebb 140 cm-nél.

A védőkorlátot hivatalos, hitelesített gyártótól rendelték meg, a korlát szabványos, kerékpárutak mellett általánosan használt korlát, melyet éppen ezért a közútkezelő is elfogadott.

A szabványoknak megfelelően épül a korlát

A korlát telepítésről engedélyes tervdokumentáció készült, mely tervdokumentáció jóváhagyásával (engedélyezésével) a korlát tényleges nyomvonalát a közútkezelő határozta meg.

A korlát tehát a tervdokumentációban szereplő módon, és az abban meghatározott nyomvonalon kerül kiépítésre.

A korlátot egyébként egy komplex, több elemet is magában foglaló beruházás részeként helyezik ki.

A kerékpárút mellett, a korláttal elhatárolt területen belül egy artézi kút is található, mely mögötti füves területen, egy 5-8 autót befogadó parkolót is kialakítanak annak érdekében, hogy az artézi kútra érkezők gépjárművel meg tudjanak állni a korlát kihelyezése után is.

Továbbá a kút környezetében egy kis “pihenőparkot” is létesítenek, közölte dr. Gyuricza Miklós.

Kapcsolódó cikkek